Långt Härifrån - CajsaStina Åkerström

Dagens 90-talsvideo
Långt Härifrån - CajsaStina Åkerström (1996)




Igår blev det ingen 90-talsvideo, för jag var helt enkelt för trött. Men idag kommer en låt av CajsaStina Åkerström! Denna låt är grymt mycket 90-tal för mig, jag hade den på någon Absolute Music-skiva och jag kanske inte rågillade den då, men jag tyckte det var helt okej bra och jag lyssnade på den. CajsaStina hade ju även några andra hits i mitten på 90-talet; Fråga Stjärnorna & Socker, Knäckebröd och Choklad.

Den sistnämnda låten sjöng jag på gemensam sång idag (då jag ju hade fått 90-tal som tema). Jag minns även denna låt tydligt, jag gillade den och lyssnade på den mycket. Men, när jag nu lyssnat på den för att jag skulle sjunga den, så insåg jag hur bra hon är och hur mycket jag gillar hennes textbehandling. Mycket av det hon skrivit själv är också jättebra vad gäller text, det är vardagligt men hon använder svenska språket på ett sätt som jag rågillar!

Cajsa-Stina är alltså dotter till Fred Åkerström och hon musicerade mycket med sin far, men när han dog slutade hon med musiken och utbildade sig inom arkeologi. Hon jobbade som arkeolog under några år med började sedan hålla på med musik igen, i början på 90-talet. Förutom hitsen jag nämnde innan så har vi ju hennes absolut största hit (och tråkigaste) med Åsa Jinder - Av Längtan Till Dig.

Lilla Fågel Blå - Staffan Hellstrand

Dagens 90-talsvideo
Lilla Fågel Blå - Staffan Hellstrand (1993)




Idag hade jag svårt att välja låt, för det finns så mycket bra som jag vill ha med. Den här omgången av 90-talsvideos kanske kommer att bjuda lite mer av det som jag tycker är bra och lite mindre av dålig skit som man minns...

Lilla Fågel Blå och Staffan Hellstrand hade jag antagligen inte haft någon relation till om pappa inte lyssnat på honom. Mycket av 90-talsminnena har jag min syster att tacka för, men en hel del av mitt musiklyssnande genom livet kommer från pappa. Tycker fortfarande om detta, men så gillar jag ju svensk musik mycket också.

Staffan Hellstrand har som soloartist släppt 13 album. Han var väl som störst i början på 90-talet när han 1992 vann en grammis för "Bästa manliga pop/rockartist" och 1993 vann en för "Årets låt" (Lilla Fågel Blå). Han har även samarbetat med många andra svenska artister samt skrivit låtar åt andra,  t.ex. "Fiskarna i haven" som skrevs till Idde Schultz (som är en låt som har mycket stor potential för att hamna i bloggen framöver...).

Tro Rätt, Tro Fel - Dia Psalma

Dagens 90-talsvideo
Tro Rätt, Tro Fel - Dia Psalma (1994)




Ja, Dia Psalma hade ju absolut sin storhetstid i mitten på 90-talet. De bildades 1993, släppte tre album och sju singlar och splittrades sedan 1997. De återförenades 2006, släppte ett samlingsalbum och två nya album. Nu har de tydligen lagt ner för gott.

Detta känns extremt typiskt 90-tal för mig, det var sjukt inne att lyssna på Dia Psalma bland mina kompisars äldre syskon och folk som var lite äldre. Jag själv var lite för ung under deras storhetstid men tog igen det gott och väl när jag själv gick i högstadiet (typ runt 1998) och hade min punkperiod.

Personligen gillade jag (och gillar faktiskt fortfarande till viss grad) Dia Psalma för att de låter lite bättre och känns lite mer genomtänkt än andra punkband. Det finns melodiösa och snygga slingor och instrumentala partier, sången är helt okej och texterna är sjukt rakt på, men bra och tänkvärda. Därför kan jag fortfarande tycka att det är gött att lyssna på dom ibland även om det kanske mest handlar om nostalgi.

Andra låtar värda att minnas är till exempel; Hon Får, Luft, Den Som SparEmelie & Sol Över Oss.

"Luft" är egentligen min favoritlåt, den är riktigt snygg (och bra överlag) men det fanns ingen video till den på youtube så det var roligare att ta med den här...

Mamma köper strykjärn!

Ibland gillar man sin mamma extra mycket. Hon ringde förut och sa att hon köpt ett strykjärn till mig, för hon hade läst på bloggen att mitt gått sönder. Snällt säger jag! Så slipper jag köpa ett nytt. Ska bara få hit det också... Sen får jag ta upp mina syprojekt igen!

Hold on - Jamie Walters

Dagens 90-talsvideo
Hold on - Jamie Walters (1994)




Ja, detta är alltså Jamie Walters, som spelade Ray Pruit i Bevery Hills 90210. Hans karaktär var ihop med Donna och han spelade musiker (och vad jag minns det som spelade han sina egna låtar i serien...?) men hoppade sen av Beverly Hills för att kunna satsa helt på sin musikkarriär. Den här låten hamnade ganska högt på listorna, men största hiten var How Do You Talk To An Angel som var ledmotivet till serien "The Heigts" som Jamie också skådespelade i.

Jag minns att jag gillade den här låten skarpt, och att min syster hade hela hans första album där denna låt fanns med på, så det lånade jag och lyssnade på lite då och då. Fast antagligen lyssnade jag bara på denna låten, för jag minns inga fler... Han verkar ha släppt tre album; 1994, 1997 och 2002 och varit med i ett gäng filmer och serier.

Be Mig - Nordman

På gemensam sång på Musikhögskolan brukar vi ha olika temat att sjunga efter. Just nu kör vi att varje person får dra en lapp med ett tema eller en genre och sen ska man sjunga något utefter det veckan efter. För två veckor sedan drog jag "Reggae" och sjöng en låt av Kultiration. Förra veckan drog jag min egenskrivna lapp; "90-tal". Det har fått mig extremt 90-talsnostalisk igen, och de som läste min gamla blogg för ungefär två år sedan kanske minns att jag körde "Dagens 90-talsvideo" ett tag, tror det blev runt 50 låtar/videos då.

Har just kollat igenom den listan i jakt på inspiration och kände (trots att listan ändå var väldigt bra) saknar en hel godbitar. Därför tror jag att jag ska köra på samma grej igen nu; Dagens 90-talsvideo, part II.


Dagens 90-talsvideo
Be mig - Nordman (1995)




Mina egna minnen till detta är nog egentligen mest att jag aldrig gillade det speciellt mycket, men jag vet att ALLA andra i min klass gjorde det. Så det blev en lite sån där "Det här ska man gilla-grej". Men det är ändå mycket nostalgi över detta. Minns att vi diskuterade Nordman i omklädningsrummet till gympasalen i min gamla låg- och mellanstadieskola. Alla trodde ju att Håkan Hemlin var "Nordman" och fattade inte att det var ett gruppnamn. Jag vet fortfarande knappt inte vad han den andra killen heter, nåt med Wester?
Utöver denna låt har Nordman haft hitar som Vandraren, Förlist, Laglöst land & Ödet var min väg (från Melodifestivalen 2005).

Hemmadag & sjukdag

Det blev som jag kände på mig igår, en sjukdag idag. Ganska så tråkigt eftersom jag var tvungen att vara borta från ett roligt rep, från en sånglektion samt boka av mina två sångelever. Men det känns som det ändå var bäst att vara hemma och vila.



Men jag tröstade mig med kantarellmacka till lunch och en kopp chokladmjölk på kvällen.



Här snackar vi då riktigt chokladmjölk kokad på spisen, med socker och kakao. Inget Oboy-pulver och microvärmd mjölk! Det är ju faktiskt hemskt gott och väldigt nostalgisk. Vad jag minns så gjorde pappa chokladmjölk varje morgon, vilken lyx egentligen...

Gillar för övrigt mina nya äppel-koppar skarpt. Köpta på ICA Maxi för typ 5:-/styck om jag inte minns fel.

Tröttma

Blev visst en veckas blogguppehåll här hos mig. Beror kanske delvis på att strykjärnet gick sönder och att jag inte kan sy något, men även på att jag hade besök av Fredrik halva veckan och att jag sedan åkte hem till Småland (för att åka på resa till Falkenberg med Röda Kören) över helgen.

Är dock helt slut för tillfället och orkar inte ens försöka skriva något som gränsar till att vara intressant... Fick till och med boka om min ena sångelev och gå hem och sova istället. En enorm trötthet har hängt över mig sedan i morse, den påminner starkt om hur man mår när man börjar bli sjuk, vilket jag verkligen inte hade tänkt att bli nu.

Men med tanke på att ungefär 90% av allas facebook-statusar idag handlar om sjukdom så är det väl att hoppas för mycket...

Vägen tillbaka

Faktum är att livet är ganska fint just precis nu, men den tanken vågar man ju inte riktigt ha fullt ut. Man vågar liksom inte säga det högt, för då kanske allt bara faller igen. Har inte mått så bra som jag (tror att jag) gör nu på flera år, så det är klart det är läskigt, att man är rädd att falla tillbaka. Jag har ju vant mig vid det dåliga måendet, klart att man vänjer sig vid något som håller i sig i flera år.

Men iofs måste det ju bli bra någon gång. Och någon gång är kanske nu...? Även om det fortfarande finns spår av det jobbiga, av det som inte är bra så är det mesta så mycket bättre.

Det är dessutom helt fantastiskt att äntligen få sjunga själv igen. Att få sjunga med andra människor. I projekt i skolan, på sånglektioner, i Joybells.



Och nu blev jag osäker på om jag verkligen ska vara så här personlig i den här bloggen eller om den bara ska handla om kuddar, porslin och blommor istället...

Blommor!

Dagens tur till stan gav inget strykjärn men jag köpte några nya blommor. Har ju tänkt att jag ska bli duktig på att sköta mina växter, för det har jag verkligen inte varit innan men det är ju faktiskt himla trevligt att ha lite blommor i sitt hem.


Så, idag köpte jag tre nya blommor. Den där knallrosa Kalankoen hade jag innan så en Krukros och en Krysantemum har jag köpt idag. (Tror jag, det kanske inte är Krysantemum? Och den till vänster kanske inte är en Kalankoe, men jag tror det...)



Köpte även en Kuvertros som var så liten att den passade fint i en kaffekopp.

Har dessutom ägnat kvällen åt att googla runt på blom-skötsel-sidor så att jag ska ha lite koll på hur jag ska sköta mina blommor. Ett vattningsschema är på gång, så jag inte glömmer. Ja, jag kanske blir lite överseriös ibland, men jag vet ju att jag är riktigt dålig på att sköta blommor samtidigt som jag tycker det är jättefint att ha dom. Så, om jag inte ska bli ruinerad av att behöva köpa nya blommor varje vecka så får jag helt enkelt gå in för det här och skapa ett intresse.

Kanske var det dock lite dumt att börja med så många olika sorter. Jag kanske bara borde haft en eller två sorter så att det blir lättare att hålla reda på, men vi får helt enkelt se hur det går...

Inget strykjärn

Det blev inget strykjärn, det kändes som ett lite för dyrt inköp just nu, så det är väl bara att stoppa undan alla syprojekt ett tag framöver. Man skulle säkert kunna låna ett av en granne (om man vågar fråga) som Malin tipsade om. De flesta har ju ett strykjärn fast typ ingen använder det...

Men det blir nog att stoppa undan projekten ett tag, har ju några igång nu;


Har ändå kommit lite längre med sexkantsprojektet sen senaste bilden. Det är det bästa med att fota under arbetets gång, så man faktiskt fattar att det händer något...



Tänkte göra ett kuddfodral med bara blommiga tyger, i remsor.



Tänkte även göra ett kuddfodral med bara blommiga tyger, fast i rutor. Har dock bara kommit så här långt än. Har skurit ut kanske hälften av alla rutor. Måste ju säga att rullkniven och skärmattan är min absolut bästa investering inför mina lapptekniksprojekt. Hade tagit säkert fem gånger så lång tid annars och blivit tio gånger så snett...

Inte utan mitt strykjärn!

Igår gick mitt strykjärn sönder. Det började för några dagar sedan med att det började spraka och knastra och låta konstigt, vilket känns sådär bra med elektriska prylar. Jag använde det ändå men igår så slutade det helt enkelt bli varmt. Kanske har det blivit överansträngt eftersom jag nog använt strykjärnet mer de senaste två veckorna än jag gjort under hela våran tid tillsammans (ca 7 år om jag minns rätt..).

Nu är det ju inte så att jag bara fått för mig att börja stryka alla kläder, vilket jag aldrig gjort innan, utan det är ju givetvis så att jag använder det när jag syr. Och ja, hur ska jag då kunna fortsätta sy utan strykjärn? Nej, det går faktiskt inte. Så nu tänkte jag dra in till stan för att hitta ett nytt och mycket billigt strykjärn! Min ekonomi är inte kalasbra innan jag fått studiemedlet, men jag ska se vad jag kan hitta för billig skit på typ Clas Ohlsson...

Detta kan kanske vara mitt mest ointressanta inlägg i den här bloggen, någonsin. Men något inlägg ska ju vara det, och det kan ju vara skönt att liksom ha avklarat det.

Rollerna...

En intensiv vecka har gjort att det inte blivit så mycket bloggande, och inte så hemskt mycket sytt heller... Men det är i alla fall grymt roligt att komma igång med skolan på allvar och jag märker ju så tydligt att det jag saknat allra mest är att musicera med andra människor.

Inser också att bytet av klass är jättebra för mig. Jag har faktiskt kunna vara lite mer som jag vill istället för att sätta mig själv i den roll som jag tror att alla andra tycker jag ska ha. Det jag menar är att jag tycker att jag utvecklats mycket på många olika plan. Kanske inte bara det senaste året, även om mycket har hänt nu, utan sedan jag började första året på Musikhögskolan 2007. Trots min utveckling känner att jag lätt kan hamnar i rollen jag alltid haft och det är jag själv som sätter mig där. Men i den nya klassen har jag ingen roll på samma sätt och har därför faktiskt betett mig lite mer som jag vill och önskar. Lite mer framåt, och lite mindre tillbakadragen i gruppsammanhang och i undervisnings/lektions-sammanhang. Och allting blir mycket roligare, lättare, bättre.

Året i Småland har varit väldigt bra för mig på många sätt och kanske hade jag kunnat göra samma förändring om jag hoppat in i min gamla klass, men jag tror att det hade varit betydligt svårare just eftersom det är så otroligt lätt att falla in de gamla, förväntade rollerna.

Det är väl lite därför man hoppas att ingen drar ihop en "Vi slutade 9:an för 10 år sen"-fest... Det är dock ganska liten risk för det... Tack och lov.

Go away!

Jag har nu haft ont i halsen i 10 dagar och det börjar bli lite påfrestande. Eftersom jag hade en lektionsfri dag idag så stannade jag hemma och vilade och sydde lite (mitt sexkantsprojekt går sakta, sakta framåt). Det är ju inte jätteroligt att börja på Musikhögskolan igen och börja Joybells igen när man inte kan sjunga! Skulle haft min första klassiska sånglektion imorrn, men jag var tvungen att ställa in den. Jag har bara en sak att säga; TRÅKIGT!

Jag vill ju bara börja sjunga igen!

Syrummet, vart är du?

Jag behöver ju ett syrum, det är precis vad jag behöver! Har dock kanske inte riktigt förutsättningarna för det i min etta på tjugoåtta kvardrat...

Jag vill ju kunna sy lite då och då, speciellt när jag nu håller på med lite mer långsiktiga projekt som man kanske inte slänger ihop på 20 minuter. Men, när allt ligger framme blir det ju bara sjukt stökigt. Och så får man inte plats med andra saker. Och plockar man undan det är det ju sjukt jobbigt att dra fram allt igen imorrn...

Japp, det var dagens problem.

Lappar

Ännu en kudde är klar.


Håller även på med mitt första sexkantsprojekt. Mycket pilligt, men det blir ju så fint!



Först måste man klippa ut ett gäng sexkanter i kartong, sen klippa ut tyg, pressa kanterna och tejpa fast...




Har börjat sy ihop några också, men eftersom man måste sy för hand så tar det ju ett tag... Detta blir nog ett kuddfodral, ett lapptäcke får vänta tills jag kommit in i det lite bättre.

Prickar

Har haft en extremt pysslig dag. Har förutom brickorna här nedanför klippt och mätt och sytt och grejat. Dels har det blivit gardiner till mina småfönster. Har inga bra bilder just nu, men det kanske kommer en annan dag. Och dels har jag förberett mig inför framtida lapptekniksprojekt!


Har klippt ut lappar till ett prickigt kuddfodral och lagt ut dom i ett möjligt mönster...



Kanske blir det såhär, kanske inte...

Lördagspyssel

Har bland annat ägnat denna lördag åt att göra om två brickor.


Båda brickorna är second hand-inköp. Jag tycker egentligen att dom var väldigt fina som dom var men jag målade om dom och satte ett dekorationspapper i botten. Sen sprayade jag alltihop med klarlack så att de förhoppningsvis tål att spillas på...




TV-lös

Jag märker redan vilken skillnad det gör att inte ha TV. Och då syftar jag främst på tiden man lägger på att slötitta på TV. Ojoj. Man märker liksom av det mycket mer när man inte har en TV. 

Varje gång jag ska äta tänker jag att jag måste titta på något, för det är så tråkigt att sitta och äta ensam och jag har liksom blivit van att göra något annat samtidigt. Det är näst intill omöjligt att bara sitta och äta ensam, utan TV, film, bok, tidning etc. Dessutom är internetuppkopplingen lite halvkass här så ibland går det inte ens kolla på playkanalerna på nätet utan att det bara buffrar och laddar och har sig. Så det blir inte mycket TV. Och även om det blir SVTPlay eller liknande ibland så är det ju program man väljer att se. Inget slötittande på samma sätt.

Och då har jag dessutom märkt att jag faktiskt inte sitter kvar i soffan en timme extra efter att maten är uppäten, för hur kul är det att bara sitta och glo in i väggen...? Nej, då kanske jag faktiskt diskar istället, eller gör något annat betydligt mer produktivt än att slökolla på någon skit som man egentligen inte vill se... Mycket bra!

Och en annan bra grej är ju såklart att man slipper betala TV-avgift.

Finare spis

Fick en lite finare spis med spisplattelock eller vad nu dessa egentligen kan tänkas heta...?


Fick alla fyra för 15 kronor på Bra & Begagnat. Visserligen är dom inte riktigt likadana, men vad gör väl det...?

Kafferep

Har ikväll haft mitt första kafferep i min nya lägenhet. Fick finbesök och fick även användning för en del av mitt fina porslin!


Ännu finare är att i princip allt på bilden (ja, allt som inte är ätbart då) är second hand eller ärvt. Bordet från morfar, duken från mormor (mormors mor som broderat den), kopparna och assietterna från farmor. Skålarna, kakfatet, mjölkkannan och termosen är second hand. Plåtburken med socker i är den enda som är nyköpt...

Nysytt

Ledig dag och lite tid för att sy. Några kuddfodral till soffkuddarna och köksgardiner blev det.



RSS 2.0