Blompiedelstalen

Oj, jag visst glömt att blogga om helgens loppisrunda! Det är gött med Örebro och att det finns många ställen att välja på. Vi hann med 6 ställen i lördags och jag fyndade faktiskt ett par grejer.

Bland annat hittade den här fina blompiedestalen som ser ut precis så som jag har önskat mig! Jag hade några önskemål; den skulle helst vara vit, ganska hög och smal, gärna ha någon "dekoration" upptill samt att det skulle finnas en hylla under.

Dock är jag inte helt nöjd med placeringen av den. Känns lite väl plottligt, men jag har kanske helt enkelt för mycket saker på en för liten yta... Tyvärr finns det ingen bättre plats för den i mitt lägenhet för tillfället. Men men, jag lär ju flytta till ett större hem någon gång i framtiden där den säkert får en bättre plats. Tills vidare får det bli så här. Jag gillar den i alla fall skarpt.

Söt som socker

Slänger upp en bild på några loppisfynd som inhandlades på Myrorna för ett tag sen.

En sockerströare och en karott som heter Primör och kommer från Gefle.
 
Gillar karotten, den är liksom gullig. Men den där sockerströaren alltså! Jag var bara tvungen att köpa den när jag såg den. Dels är den ju sjukt fin men dessutom så känns den så oerhört, otroligt bekant! Någon måste haft en sån när jag var liten, men vem? Jag kan stå och titta på den i flera minuter i sträck, men det är som om jag haft minnesförlust och liksom försöker få tillbaka minnet utan att lyckas...

Vinterpynt?

Jag hör ju till den skaran av människor som inte uppskattar att man julpyntar sitt hem alldeles för tidigt, inte heller att dricka glögg eller lyssna på julmusik innan det har blivit december. För mycket pynt gillar jag inte heller och framför allt inte att julpyntet hänger kvar långt in på det nya året...

Så då är frågan när jag själv ska ta ner min ljusslinga på min franska balkong? Den hänger rätt bra där, den är fin och den ger mig liksom lite mer ljus i denna annars så mörka tid. Det jag undrar är nog egentligen; är det ett julpynt eller mer ett vinterpynt? Kan jag ha kvar den en bit in i februari eller tills det börjar bli lite ljusare? Är det okej eller går jag emot mina egna principer här? KAOS!


Bimbo

En annan tallrik. Dock ser man den knappt för all mat...

Hittade denna fina tallrik - Bimbo från Rörstrand (formgivare?). Önskar mig verkligen lite mer Bimbo-porslin, för jag gillar det skarpt!
Och för Jenny som gärna vill veta vilken mat jag ätit; det är lax med groddar, babyspenat, tomat, sockerärtor, blomkål, morötter, gurka & keso).

Sån är inte jag!

På tal om vardagslyx så har jag en annan grej jag kör stenhårt med - isbitar i vattnet! Det känns så mycket festligare med ett par isbitar. Då kan man låtsas att det är fest varje dag. Wohoo!


(Ja, låtsas sa jag...)

För jag har den senaste tiden tänkt att min blogg har blivit väldigt ytlig och glad och "allt-är-så-underbart"-aktig på ett sätt jag inte riktigt gillar. Sån är ju inte jag! Jag har ju liksom alltid stört mig på folk som på något vis ger sken av att hela livet leker, för sådär superduperbra och megamysigt kan man ju inte ha det hela tiden. Det är inte fest varje dag. Dock så gillar jag prylar, tyger, porslin. Och jag gillar att fota mina grejer. Och jag får ju faktiskt skriva om precis vad jag vill på min blogg.

Men då vill jag bara tillägga att det finns skit i mitt liv, jag har dåliga tankar, saker är jobbiga, jag har disk och tvätt och skräp, jag går och lägger mig för sent och sover för länge, jag är inte bara glad utan även ledsen och arg och sur ibland, jag hämtar inte min post varje dag så ibland är mitt postfack överfullt... (Dock gör jag inte som mina grannar, ställer soppåsen utanför dörren och låter den stå i flera dagar så att det luktar sopor i hela trapphuset.)

Puh! Så, nu känns det bättre! Nu kan jag fortsätta med att lägga ut bilder på mina blommor, ljus eller loppisfynd...


Vardagslyx

Vardagslyx är ju verkligen ett fjantigt ord. Det låter lite som att jag är en medelålders tvåbarnsmamma som är mammaledig och bara njuuuter av livet och att få ta en promenad till fiket med barnvagnen, för att dricka kaffe latte med sina mammalediga vänninor... Det är jag inte. Men, jag hittar inget bättre ord för att omge sig med fint porslin än just vardagslyx.

 
Att äta frukost, att dricka kaffe, att laga mat och till med att diska blir så mycket roligare och så mycket trevligare när man använder finporslinet! Dom festliga tillfällena är dessutom alldeles för få och jag har hellre sönder en välanvänd kopp när jag diskar, än låter en oanvänd kopp krossas i en flyttkartong...
 
Därför tänker jag använda allt porslin jag äger, inget ska stå i skåpet och samla damm för att det är "för fint" för vardagen. It's just vardagslyx.
 
Mon Amie av Marianne Westman, från Rörstrand.

Detaljer

 

Den mjuka inredningen

Det var väldigt länge sen jag sydde något nu, innan jul närmare bestämt. Då sydde jag ju lite julklappar. Men mina intressen kommer och går i perioder och för tillfället är det porslinet som upptar mitt intresse. 

 
Men jag är faktiskt sugen på att sy en väska av något slag snart, behöver bara klura ut ett mönster... Tills dess så har jag i alla fall lagt en del av mina tyger på ett hyllplan i bokhyllan. Om man har samlat på sig en massa fina tyger som ännu inte har sin framtid utstakad, kan dom ju faktiskt få agera dekoration/prydnad under tiden.



En liten topp 3-lista

Något som jag är väldigt svag för är spontana musikscener i filmer. Det behöver nödvändigtvis inte vara musikfilmer, utan bara vara en bra musikscen i en film helt enkelt.

Så här är då min Topp 3 på musikscener i filmer. Jag har medvetet valt bort musikaler för annars skulle listan bli så sjukt mycket längre...


3. Jag börjar med plats tre och där hamnar faktiskt två klipp från samma film. Filmen har så många bra musikscener men de här två små klippen är de som fångar mig mest.

Pay attention från Sisters Act 2


Ett kort klipp där sister Mary Clarence (Whoopi Goldberg) för första gången inser att klassen faktiskt kan sjunga och att hon har något att jobba med. Det är efter detta hon kommer på att hon kan göra klassen till en kör.

Och eftersom jag då inte kunde välja mellan dessa två klipp så fick det bli båda.

His eye is on the sparrow från Sisters Act 2


Rita (Lauryn Hill) & Tanya (Tanya Blount) spontansjunger vid pianot.


2. På plats två kommer ett klipp som jag fullkomligen älskade när jag var ganska liten. Jag minns att jag ville försöka hitta låten och sjöng den för mamma för att hon skulle fatta vilken jag menade. Det var innan man varken visste vem Dionne Warwick eller Aretha Franklin var...

I Say a little prayer från My best friend's wedding

George (Rupert Everett) ska berätta hur han och Julianne (Julia Roberts) träffades och börjar då sjunga. Dock är dom egentligen inte ihop utan det är bara en lögn eftersom Juliannes bästa vän och stora kärlek Michael ska gifta sig med någon annan... Ja, det lät inte så väldigt logiskt, men men... Så är det!


1. På första plats kommer alltså detta smått fantastiska klipp. Kanske är det ännu bättre om man ser hela filmen och får helheten, men det gäller väl alla klippen i och för sig...

Try a little tenderness från Duets

Todd (Paul Giamatti) brukar tävla i karaoke-tävlingar, dock är han ute på vägarna, har "rymt hemifrån". Reggie (Andre Braugher) är jagad av polisen och liftar med Todd. När de stannar till på detta hak är det tema duetter på karaoke-tävlingen och Todd tvingar Reggie att vara hans duettpartner. Han säger att han bara kan stå bredvid, att han inte behöver sjunga nåt, för han vet ju inte alls att Reggie kan...

Kaffefat blir ljusfat

Har några fina kaffefat utan kopp, dessa använder jag nu som ljusfat. Fint att få ha dom framme. 

 
'
 
Salix röd, Turtur & Röd aster. Alla av Stig Lindberg, från Gustavsberg.

Bortskänkes!

På tal om porslin så ville jag bli av med mitt gamla IKEA-porslin nu när jag införskaffat mig lite nytt (gammalt). Tycker liksom inte riktigt att mina svarta tallrikar passar in så bra längre, och nu har jag ju faktiskt lite finare porslin att använda mig av!

Så, jag tänkte att kanske fanns det någon som behövde tallrikar, som kunde tänka sig att ta emot lite gammalt IKEA-porslin. Jag slängde upp en bild på en facebook-grupp, Byt & sälj i Örebro, och herre min je vilket pådrag det blev! Var säkert 7 personer som skrev nästan samtidigt att dom ville ha mina gamla tallrikar. Dom skickade personliga meddelanden och skrev att dom kunde komma på 10 minuter och till och med betala en slant...

Synd alltså att jag skrev att jag skänkte bort dom, jag hade kanske kunnat få några kronor för dom. Men men, hon som hämtade dom blev säkert glad och nu har jag i alla fall plats i skåpet!

Tonfisk-Anna

Okej, det här blev en äcklig bild. Min mat (pasta med tonfiskröra) såg visst inte så kul ut på bild. Men det jag ville visa var ju såklart min tallrik! Jag fick två Grön Anna-tallrikar av Hanna i torsdags, mycket snällt! Hon hade sett här i bloggen att jag har börjat samla och sedan råkat ramla över två tallrikar på nån loppis som hon då köpte till mig. Det är heeelt fritt fram för andra att agera likadant! Hehe...

Ja, det var i alla fall väldigt trevligt att få äta på den tallriken idag, eftersom de jag fick i julklapp faktiskt fortfarande är kvar i Småland. Jag fick liksom inte med mig alla saker på tåget...

Mjölkskummarvispen

Jag har nu köpt mig en sån där liten batteridriven mjölk-skummar-visp för 39 kronor på Åhlens, så nu kan jag dricka gott kaffe i min Grön Anna-kopp från Rörstrand!

Dags att stoppa nåt i mun...

Mat (kyckling, couscous & wokgrönsaker) på en tallrik; Hellas (av Helmer Ringström, från Upsala-Ekeby/Gefle).

Fika med Jasmin (dekor av Karin Björquist, från Gustavsberg) & Berså (av Stig Lindberg, från Gustavsberg).
 
Ja, när jag började blogga från allra första början, för ett antal år sedan, så var jag en mycket stark motståndare mot att blogga om mat och kaffe och liknande... Men saker förändras ju... Och så är det ju egentligen porslinet jag bloggar om, men jag tänkte att det kanske ändå är lite roligare med bilder där porslinet är i användning.
 
Man kan ju också notera, om man känner mig väl, att maten jag ätit idag innehåller wok-grönsaker!

Abstinens

Två dåliga saker med att bo hemma i Småland i en hel månad, två saker som jag verkligen hunnit vänja mig vid;

1. Att ha en TV, att bara kunna sitta och slötitta på nåt skitprogram saknar jag verkligen. Nu måste jag aktivt välja vad jag vill se och klicka mig fram bland alla playkanaler för att hitta ett program att slötitta på... I och för sig är det ju just den grejen som är bra när man inte har en TV, att man kollar på det man vill se och sen är det slut. Men just idag har jag varit sugen på slötittande...

2. Att jag blivit lite smått kaffeberoende igen. Gick runt med en otrevlig huvudvärk och var otroligt trött när jag kom på att jag kanske skulle prova att dricka en kopp kaffe. Ja, det hjälpte. Så det kanske bara är läge att ge efter och helt enkelt bli kaffedrickare på heltid igen. Vill bara köpa en sån där liten mjölk-skummar-visp...

Lite för långledigt

Imorron ska jag återigen åka till Örebro, staden där jag egentligen bor. Jag har haft julledigt och varit i Småland i en hel månad. Det är faktiskt lite för länge... Det känns numera som ett jätteprojekt att åka tillbaka, lite som att flytta igen. Jag har varit hemma för länge och hunnit vänja in mig vid mitt småländska liv.

Saker

Några fynd från julledighetens Smålandsvistelse som tar slut imorgon.

Ljuslyktor som jag bara fastnade för direkt (trots att de är inköpta på DollarStore). Men de var både fina och billiga! 

Cornflakesburkarna köpte jag i en relativt nyöppnad butik här i Sävsjö, som gick i konkurs och därför fick slå igen. Allt för halva priset, helt nyinkomna varor... Bra för mig, inte så kul för butiksägaren dock....

Problemet med att köpa en massa saker, och att dessutom få skrymmande grejer i julklapp, är ju att jag ska åka tåg till Örebro imorrn. En hel del saker får nog vänta i Småland tills jag återvänder igen...

Om du letar efter nån

Nu har jag äntligen upptäckt Melissa Horn.

Det konstiga med detta är att jag har vetat jättelänge att jag tror att jag skulle tycka hon är jättebra, om jag bara började lyssna på henne. Ändå har jag inte gjort det. Varje gång jag hört en låt på radio eller liknande, så har jag tänkt att jag tycker det är riktigt bra. Ändå har jag bara låtit det vara tills nästa gång jag hört en låt av henne någonstans och tänkt samma sak igen. Det var säkert mycket mer än ett år sedan jag tänkte sådär för första gången, ändå var det först för en vecka sedan som jag faktiskt gjorde slag i saken och började lyssna.

Och precis som jag visste så är jag fast. Jag gillar det skarpt!


Melissas musik påminner ju på flera sätt om Lars Winnerbäcks musik och hon har ju dessutom samarbetar en del med honom. Jag som var ett inbitet Lasse-fan för en sisådär tio år sedan men som sedan totalt vuxit ifrån det, tänkte att då kanske jag gillar Lasse igen. Så, jag letade fram en av Lasses första skivor på Spotify men fick stänga av ganska snabbt. Lasse sjunger för dåligt, tyvärr! Annars hade jag nog kunnat gilla det igen.

Det jag har mest problem med och det som även gör att jag gillar Melissa är sättet att behandla det svenska språket på. Jag menar rent sångmässigt, uttalet, konsonanterna, placeringen av bokstäver i munnen, artikuleringen, lättheten i orden osv. Melissa Horn gör det fantastiskt, liksom Sofia Karlsson & Veronica Maggio. Lasse gör det inte, och därför funkar det inte för mig.

Porslinet är min drog...

Jag har ju varit intresserad av porslin ett tag nu, men det är inte förrän på senare tid som jag insett att jag ska rikta in mig mer på svenskt porslin.. Och när jag blir intresserad av något så vill jag ha stenkoll på allt! Så julledigheten har för mig inneburit mycket googlande, läsande och traderande...

Så nu börjar jag faktiskt lära mig lite grann, och framför allt börjar jag lära mig att känna igen olika fabriker, serier, dekorer och designer vilket känns ganska viktigt att kunna om man ska kunna fynda på loppisar och second hand-butiker.

Passande nog fick jag ta del av min mammas julklapp från sitt jobb; ett slags presentkort på en hemsida där man fick välja sin egen produkt. Mamma ville inget ha så jag fick välja den här;

En mycket fin burk från Rörstrand med Marianne Westmans dekor Mon Amie. Just den här dekoren har ju nyproducerats och denna burk är alltså ny, vilket egentligen är lite tråkigt men mönstret är ju faktiskt fortfarande väldigt fint plus att jag fick den helt gratis! Superbra! Har dessutom precis budat hem en tekopp med fat och assiett med samma mönster på Tradera.

Cupcakes in da house!

Efter ett avsnitt av Sveriges Mästerkock i veckan så fick jag ett litet ryck och kollade runt på en massa cupcakes- och bakbloggar. Jag bestämde mig sedan för att baka cupcakes idag. Jag har endast gjort det en gång tidigare, och det var nog typ tre år sedan... Jag är ju egentligen inte nån fena på att baka, men jag tycker det är kul och denna gången var det mest för att jag var pysselsugen och inte nödvändigtvis för att jag ville äta dom... Trots allt åt jag en och en halv när de väl var klara. Mer än så fick jag inte i mig då dom var sjukt mättande, men jag ville ju prova båda sorterna...  

Blåbär och choklad, efter Leilas recept.
 
Frosting i två smaker och fyra färger. White chocolate frosting och Cream cheese frosting, även dessa efter Leilas recept.
 
Provade lite olika munstycken (eller vad det nu kan kallas) till spritsen, men jag får nog över lite mer på det där alltså... Men färglatt blev det ju i alla fall!
 
Hallon, blåbär, choklad och olika sorters strössel fick bli min garnering.
 
Blåbärssmak med white chocolate frosting.
 
Chokladsmak med cream cheese frosting.

Den nya familjemedlemmen!

De senaste dagarna har jag agerat barnvakt åt mina syskonbarn på 3 och 5 år och det har därmed varken funnits tid eller ork till att blogga... Jag är inte skapt för att ha barn alltså! Nog för att jag tycker väldigt mycket om mina syskonbarn, men att ha dom i tre dagar i rad var rätt mastigt! Men dom är givetvis gulliga och fina och snälla delvis också...

Men anledningen till dessa dagar som Nanny var ju fin, har nu fått ännu ett syskonbarn att passa i framtiden!

Han är fortfarande namnlös, men jag kallar honom för Gunnar eftersom han föddes på Gunnas namnsdag. Det verkar dock inte jättepoppis hos hans föräldrar...

Hemmagjorda julklappar

Har ju faktikst glömt bort att visa mina egenpysslade julklappar, så här kommer dom!

Kökshanddukar & grytlappar i tyg från Lagerhaus.

Förkläde, min syster (som fick dessa saker i julklapp) ville gärna att jag skulle skriva att hon är gravid på bilden...

En bricka som jag gjorde om lite, den såg från början ut som på bilden nedan.
 
 
Förkläden till syskonbarnen.

Nyårsafton i korthet...

Igår avslutade vi alla året 2011 och det nya året firades med mat, vänner, spel, raketer och "champagne", som sig bör.


Förrätt.

Här kan man äta!

Efterrätt. Fyra sorters pannacotta - Lakrits, mörk choklad, vanilj & polkagris.

Skål och raketer vid vattentornet.

Och sällskapsspel, såklart...

Pusslandet fortsätter...

Första januari tvåtusentolv har spenderats inomhus. Softa, äta och pussla med familjen hela dagen. Pusslet går framåt, men väääldigt långsamt... Det var ett sjukt svårt pussel alltså, men förhoppningsvis får vi ihop det tills jag åker tillbaka till Örebro i alla fall...


RSS 2.0