Här kommer hösten...

När augusti snart går över i september kan vi ju faktiskt nästan säga att det är höst. Så ikväll inviger jag hösten med en av de bästa sakerna jag vet; massor med levande ljus i hela lägenheten! Lägg till en kopp te och sen kan man lyssna på podcaster hela kvällen. Gött!
 
 




 
Dessutom har jag storstädat min lägenhet, vilket verkligen behövdes. Och heja vad jag gillar mitt hem! Det är så fint och trivsamt och hemtrevligt. Ja, det är det faktiskt! Här kan man bo! Och det är ju tur...
 
 

Budskap på badrumsspegeln

 
Man kan ju alltid försöka övertyga sig själv i alla fall...
 

Köttfri keso, tack!

Efter en vecka som prov-vegetarian känner jag mig redo för en vecka till. Har blivit några nya maträtter, vissa bättre än andra... Kikärtsbiffar kommer jag aldrig mer i hela mitt liv att äta.
 
Jag kan också konstatera att det finns massor med mat som jag inte hade en aning om att det innehåller döda djur...
 
1. Ost! I ost finns löpe och löpe görs av nedmald kalvmage. Det sjuka i detta är att det verkar vara väldigt många som inte vet om detta. Jag hade absolut ingen aning utan råkade komma över detta när jag surfade runt på veggo-sidor. Pratade t.ex. med en kompis som varit vegetarian i 4,5 år och han hade inte den blekaste aning. Han var tvungen att googla själv, för han trodde mig inte... Vissa ostar kan man dock äta, t.ex. Philadelphia. Hittade även en riven mozzarella som innehöll mikrobiellt löpe istället animaliskt.
 
2. Keso! För i keso finns löpe... Valios keso och ostar innehåller tydligen mikrobiellt löpe, men har inte hittat det på varken ICA eller Willys.
 
3. Pesto! Tänkte köpa grön pesto, men den innehöll parmesan och därmed löpe. Kunde dock köpa den röda istället.
 
4. Kall bearnaise på burk! Olika märken innehåller säkert olika saker, men den jag kollade på innehöll worcestershiresås som i sin tur innehåller ansjovis.
 
Meeen, jag ska inte ge upp för det. Ska prova ett tag till så får vi se...

Det ska inte bli en matblogg...

Nej, det här ska inte bli en matblogg. Men eftersom det är min blogg och jag just nu håller på och utforskar mat utan kött så blir det kanske lite så ändå...

Idag blev det helt enkelt spaghetti och sås på vegetarisk färs (sojafärs). Inga konstigheter. Hade i ungefär vad jag brukar ha i köttfärssås fast använde sojafärs istället. Och det smakade bra! 
Heja! 


Fri från kött

I tisdags fick jag ett infall och kom på att jag borde sluta äta kött. Jag har visserligen haft sådana tankar från och till i många år men har alltid varit för lat och dessutom tyckt att kött är för gott. Har också alltid tänkt att jag ju inte gillar typisk vegmat (som bönor & linser) och därför kommer det inte funka... Men så bestämde jag mig för att prova en vecka och se hur det känns, och jag tänkte dessutom att jag väl får lära mig att gilla sånt jag inte gillat förut... 
 
Anledningarna är många; ur miljösynpunkt, i protest mot köttindustrin, på grund av min egen dubbelmoral då jag aldrig skulle kunna döda ett djur och inte vill låtsas om att det jag äter har varit ett levande djur. Dessutom tänker jag mig att jag kan äta nyttigare. 
 
Igår gjorde jag en linssoppa efter Anna Skippers recept fast jag hade i lite mer grejer (paprika & äpple). Det ser verkligen inte speciellt gott ut på bilden, men smakade helt okej. Och jag kommer absolut göra soppan igen för det blev jättemycket och den kostade inte många kronor. 
 
Så oavsett om jag börjar äta kött igen efter denna veckan, så kanske jag har lyckats lära mig några nya maträtter. Det är ju alltid bra... 
 
 

90-talsnostalgi

Kom av någon anledningen över hela första säsongen av "På rymmen" på youtube. Började kolla och fastnade direkt, vilket program det var alltså! 

 
1997 var året och det känns som evigheter sedan, trots att det faktiskt bara är 15 år bort. Men tänk hur mycket som ändrats sen dess...!
 
Bara en sån sak som alla telefonkiosker rymmarna skulle gömma sig i och tekniken med lååång fördröjning i livesändningen. Sedan den här grejen att hela svenska folket kände igen rymmarna och hjälpte dom på alla sätt och vis, de fick åka gratis kollektivtrafik, bo på hotell, äta mat, färga håret osv... Jag är mycket tveksam till att folk skulle vara så snälla idag och dessutom skulle nog inte hälften så många känna igen dom eftersom det finns en miljon andra tv-kanaler och sjuttielva andra dokusåpor att följa...
 
Men jag måste säga att själva programidén var väldigt kul och det roligaste är ju såklart när man kommer till avsnitten med Hjalle & Heavy. Vilka snubbar! 

Splitter...

Befinner mig återigen i Örebro och det känns... Ja, det känns väldigt splittrat. Helt plötsligt blev det dags att åka och jag vet knappt hur det gick till... Kände mig inte riktigt redo, men jag vänjer mig nog snart... Det gick ju så lätt att vänja sig vid att vara i Småland i flera månader. 
 
Men saker å ting är annorlunda nu. Exempelvis finns personer som varit del av mitt Örebro inte här längre, utan har flyttat. Å andra sidan ska det bli kul att börja plugga igen, även om jag bävar lite för att skriva uppsats. Dessutom är jag väldigt sångsugen nu och det ska faktiskt bli väldigt skönt att bli klar med den här utbildningen någon gång... 
 


Något annat som är splittrat är fatet till min Forma-kaffekopp som jag köpte på tradera rätt så nyligen. Jag tappade det i golvet när jag packade upp sommarens porslinsfynd förut idag... Det kan se ut som att det inte är mycket mer än ett obetydligt litet kaffefat, men jag hade inte ens hunnit druckit kaffe ur denna nya kopp! 
 
Dessutom är detta första gången på lääänge som jag slår sönder porslin. Minns att jag råkade tappa en favoritskål i golvet när jag bodde i Göteborg (2004-2005 nångting)... Sedan dess har jag kanske råkat ha sönder ett glas eller två, men inget porslin. Men det är ju inget att göra åt nu, loppisögonen får hålla extra utkik efter ett Forma-fat och tills dess får koppen stå på ett snarlikt fat. 

Avskedsturnén

De senaste dagarna har det känts som om jag gör någon slags avskedsturné. Måsta hinna träffa familjemedlemmar, släktingar och vänner en sista gång innan jag åker tillbaka till Örebro. Det känns lite som att jag ska lämna jordens yta, men det ska jag ju faktiskt inte. Ska ju bara till Örebro ett tag igen, och jag kommer ju hem igen... 
 
Och mormor ville såklart dessutom hinna bjuda på kroppkakor innan jag åkte, så det blev det idag! 
 
 
Det är ju tur att kroppkakor är sjukt mycket godare än det ser ut att vara... 
 

Sommaren med uken...

Snart åker jag tillbaka till Örebro och det innebär att sommaren för min del är slut. Det kan fortfarande vara fint väder osv, men sommaren är definitivt slut och hösten börjar (vilket absolut inte bara är negativt).
 
I början av denna sommaren, då jag och mamma fick dille på att spela ukulele, bestämde jag att sommarens projekt var att jag skulle lära mig spela ukulele. Det är inte alltid jag är så bra på att fullfölja sådana här grejer, men jag måste säga att jag är rätt nöjd med resultatet. Jag har investerat i två ukuleles (okej, den ena är i princip ospelbar, men den andra funkar helt okej för en på min nivå) och jag kan spela, lite i alla fall. Jag påstår inte att jag är någon virtuos, men jag har lärt mig en hel del i alla fall! Gött! Kul! Heja! Mer uke åt folket! 
 
 
Jag har ju dessutom knåpat ihop ett häfte med låtar som innehåller lämpliga ackord för att spelas på uke. Häftet innehåller just nu 33 låtar, men jag uppdaterar hela tiden, så fort jag kommer över någon bra låt... 

Mera bakande...

Herre min je, vad det har bakats de senaste dagarna... Idag skulle jag för det första göra maränger på äggvitorna från igår. Katastrof! Har aldrig varit med om så misslyckade maränger! Förstår inte ens vad som gick fel, fick slänga allt... Men det blev också lite bröd i form av focaccia och en kycklingpaj till vår lilla mini-kräftskiva vi hade ikväll, fast jag smakade inte en endaste kräfta. Jag vet ju hur det smakar - inte gott... 

Focaccia med färsk basilika och fetaost.

Baka, baka liten kaka...

Igår fick jag och Fredrik ett litet bakryck... Vad som skulle bli sju sorters kakor blev fem sorter. Den ena kakan blev det mest misslyckade jag någonsin sett, men vi får skylla på Fredriks mamma som gav oss receptet från huvudet... Och den sjunde skulle bli maränger av överblivna äggvitor, men det blev lite sent där så jag sparade dom istället.
 
Eftersom min kamera då gav upp på Öland, så blev det bara ett par iPhone-bilder...

På Öland kan man vara!

Korvjobbandet är slut och en veckas semester på Öland är över. Tänkte lägga upp några bilder från Öland, men hade så svårt att välja så det blev visst ganska många... Men det kunde blivit fler, för på slutet av semestern ballade min kamera ur totalt, så nu verkar den inte vilja vara med längre. Inte bra! 
 
Att åka över Ölandsbron är den ultimata semesterkänslan.
 

Borgholms slottsruin, man måste ju turista lite... 




Kaffetorpet 


Det blir kväll även på Öland...

 

En endaste dag på stranden blev det. Då är det bra att ha med sig uken... Byrum-Sandvik.
 

Mer turistande! Ölands södra udde och Långe Jan.





 

Äleklinta, den finaste stenstranden! 







Petgärde stugområde och Kårehamn.










 
 
 
 
 

RSS 2.0